Hoe duizenden beleggers miljoenen verloren aan deze wietscam | Het cannabisbedrog Afl. 1/4 | Zembla



Wereldwijd verloren meer dan 180.000 beleggers bijna 650 miljoen euro door een investering in medicinale cannabis, die vanuit het in Amsterdam gevestigde bedrijf JuicyFields werd aangeboden. Vanaf het voorjaar van 2020 verleidde JuicyFields mensen wereldwijd met torenhoge rendementen uit medicinale cannabis, maar in de zomer van 2022 bleek de website van JuicyFields plotseling onbereikbaar en kon niemand meer bij zijn geld.

Zembla deed het afgelopen jaar samen met de Deense omroep DR, de Zweedse krant Svenska Dagbladet en de Duitse media Der Spiegel, Paper Trail Media en Correctiv onderzoek naar deze megafraude en sprak met tientallen Nederlandse gedupeerden. Zij verloren duizenden euro’s tot zelfs tonnen. Een groot aantal van hen deed aangifte bij de politie. Eén gedupeerde meldde zich namens een groep van 124 slachtoffers die samen voor bijna 2,3 miljoen euro het schip in gingen.

Maar dat leidde niet tot een strafrechtelijk onderzoek. Gedupeerden kregen al een paar weken na hun aangifte te horen dat er geen aanwijzingen waren voor verder onderzoek of dat de zaak te complex was. Het Openbaar Ministerie laat tegenover Zembla weten dat er geen strafrechtelijk onderzoek is geopend, omdat er “onvoldoende maatschappelijk nationaal belang” was om zo’n onderzoek te rechtvaardigen. Het OM wijst daarbij op de eigen verantwoordelijkheid van investeerders.

Fraude expert Rolf van Wegberg, verbonden aan de TU Delft, is daar verbaasd over. Hij noemt de benadering ‘eenzijdig’. “Je hebt een eigen verantwoordelijkheid als het gaat om investeren in bepaalde beleggingsproducten, dat is juist. Maar hier was het doel vanaf het allereerste begin mensen oplichten. Dat is gewoon strafbaar.”

Uit onderzoek van Zembla blijkt dat JuicyFields plantages in Zuid-Amerika vroeg om camera’s te installeren en JuicyFields-spandoeken op te hangen. Op die manier moesten beleggers die thuis achter hun computer zaten het idee worden gegeven dat ze zaten te kijken naar de planten waarin ze zelf hadden geïnvesteerd. Maar in werkelijkheid werd er geen cannabis voor JuicyFields geteeld. Op de website van JuicyFields kwamen we een Nederlandse naam tegen: Hans van de V. Hij is de oprichter van het bedrijf in Amsterdam, had een kantoor in het centrum van de stad gehuurd en was een tijd lang CEO voor JuicyFields in de regio Latijns-Amerika. In die rol moest hij in onder meer Colombia cannabisplantages zoeken voor JuicyFields.

Van de V. bevestigt dit: “Ik mocht van JuicyFields 500 euro bieden om camera’s op te hangen. En JuicyFields zou de spandoeken maken.” Van de V. zegt daarop argwaan te hebben gekregen. Hij claimt de FBI hebben ingelicht, die op zijn beurt Europese opsporingsdiensten zou hebben gewaarschuwd. De Duitse hoofdofficier van justitie Ina Kinder wijst dat echter van de hand. “Daar weet ik niets van.”

Onderzoek door: Sander Rietveld en Jan Salden

Kijk de volledige uitzending terug via NPOStart: https://npo.nl/start/serie/zembla/seizoen-24/zembla_109/afspelen

Abonneer je op ons kanaal: http://bit.ly/ZEMBLA_BNNVARA

Luister onze onderzoeksverhalen in onze podcast:
Spotify podcast: https://spoti.fi/2UBbCQ6
Apple podcast: https://apple.co/3wVX4ZA

Volg ons ook hier:
Instagram: https://www.instagram.com/zembla_bnnvara
Facebook: https://www.facebook.com/zembla.tv/
Twitter: https://twitter.com/ZEMBLA
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/zembla-bnnvara

#juicyfields #investigativejournalism #scammerwebsite

source